Programcının Yeni İş Bulma Yöntemi

Diplomaya bakmak istihdam sürecinin en önemli ayrıntısıydı, eskiden. Diplomaya bakmanın artık neden yetersiz kaldığıyla ilgili onlarca sebep sayılabilir ve tartışılabilir ama şu net ki artık işe alım sürecinde diploma değil yetkinlik en önemlisi. Sorulanlar artık; portfolyonuz, referanslarınız, önceki işleriniz v.s. İşveren burada haksız da sayılmaz tabi. Elinde bir proje var ve bir tarihe kadar tamamlanması gerekiyor. Alacağı eleman MIT mezunu olsa neye yarar projeyi bitirmeye katkısı olmayacaksa? Tüm bunlar sonucunda “en iyi üniversiteden mezun”un değil “kendini en çok geliştiren”in değerli olduğu bir zaman diliminde olmak kaçınılmaz oluyor.

Güzel bir internet hizmet keşfettim geçenlerde. Bu yazıda ondan bahsetmek aslında amacım. hackerrank.com adresi üzerinden hizmet veren bu site birkaç açıdan programcılara yardımcı oluyor. Öne çıkan özelliği iş / eleman bulma. Yeni bir profil açıyorsunuz. Problem çözme panelinden bir yol seçiyorsunuz. 3 seçenek var: Algoritmalar, Veri Yapıları ve Matematik. Birini seçtikten sonra size en kolaydan başlayarak problemler sunuyor. İstediğiniz dilde kod yazabilmenize olanak sağlayan bir web editörü ile, probleme yaklaşımınızı gösteriyorsunuz. Kodu geliştirme sürecinde problem için hazırlanmış tek bir “case” (özür dilerim) ile kodunuzu test edebiliyorsunuz. Problemi çözen kodu tamamladığınızı düşünüyorsanız işlemi tamamlıyorsunuz. Sistem çok sayıda “case” ile kodunuzu test ediyor ve başarılı olup olmadığınızı belirtiyor. Sonra sıradaki probleme geçebiliyorsunuz.

Bunu yaparken dünyadaki tüm programcılar arasında bir sıralama belirliyor ve size sıranızı bildiriyor. Yanlış hatırlamıyorsam 2 milyona yakın programcı kayıtlı. Aynı zamanda bir profiliniz oluşuyor ve bu profil işverenlerle paylaşılıyor. Böylece işveren, istediği programcıya iş teklifi sunabiliyor. Harika değil mi? Zaten keyif aldığınız bir şeyi, programlamayı, problem çözmek için kullanıyorsunuz ve bu sizin için kalıcı bir mülakat haline geliyor.

İkinci faydası yeni bir programlama dili ya da beceri öğrenmek. Yine ana sayfada bunun için de yönlendirmeler mevcut. Bir dil ya da beceri seçerek verilen görevleri yerine getiriyorsunuz. Böylece hep savunulan “yaparak öğrenme” süreci de otomatik olarak gerçekleşiyor.

Saydığım hiçbir faydaya ihtiyacınız olmasa bile en sevdiğiniz dili kullanarak birkaç zor problem çözmek aşırı keyif verici. Yani hackerrank hiçbir şey olmasa bile çok güzel bir oyun bahçesi olabilir.

Keyifli programlamalar.

Dr. Emre Akadal